Σχ. Έτος 2023-2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ
Γ’ ΤΑΞΗ

 

Οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαρία Ελένη και Κωνσταντίνος Μοσχογιάννης 

 

Η μελέτη του μυκηναϊκού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την εποχή του χαλκού, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο των Μυκηνών. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε  από κοντά τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού(τα κυκλώπεια τείχη, την πύλη των λεόντων, τον  θολωτό τάφο) και να ανακαλύψουμε  όλα αυτά τα υπέροχα εκθέματα που είχαμε γνωρίσει  μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Ιστορίας μας.

Θαυμάσαμε την προσωπίδα του Αγαμέμνονα, την τοιχογραφία της Μυκηναίας, τα ειδώλια  της Μεγάλης Θεάς, τις πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής Β’, τα αγγεία τα οποία αντάλλασσαν οι Μυκηναίοι με πρώτες ύλες ,χρυσό, ασήμι, χαλκό, ελεφαντόδοντο και πολύτιμες πέτρες…


ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
Ε ΤΑΞΗ
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Τόγια Μαργαρίτα, Αγγελική Παπαδοπούλου

 

Η Ε’ τάξη την Παρασκευή 29-3-2024 επισκέφτηκε το βυζαντινό μουσείο της Αθήνας που στεγάζεται από το 1930 στο σπίτι της Δούκισσας της Πλακεντίας. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.

  Με τη βοήθεια της ξεναγού μας κ. Διοτίμα Λιαντίνη περιηγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου και γυρίσαμε πίσω στην πρωτοχριστιανική και βυζαντινή εποχή. Ύστερα περιηγηθήκαμε στους κήπους του Μουσείου. Οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου, μια όαση στο κέντρο της πόλης, έγιναν η αφορμή για ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία και στην τέχνη. Ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα και αρωματικά φυτά, δίπλα στο υδάτινο στοιχείο,  εμφανίστηκαν τρεις εκθεσιακοί σταθμοί:

Η Φρεατο-δεξαμενή που αφορά την ύδρευση της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο Παράδεισος σχετικά με τις βυζαντινές αντιλήψεις για την επίγεια και τη μετά θάνατον ζωή, και ο Ιλισσός για την εξέλιξη του παριλίσσιου τοπίου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Εικονική περιήγηση πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ebyzantinemuseum.gr/?i=bxm.el.virtual-tour

 

 


ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ Β’ ΚΑΙ Γ’

Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Δάσος-Δέντρα-Βιοποικιλότητα» οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης επισκέφτηκαν την Παρασκευή 3-11-2023 τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι και συμμετείχαν σε σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους στο πάρκο πέρασαν μέσα  από πυκνά δάση, περπάτησαν στους καλλωπισμένους κήπους του και έμαθαν για τα διαφορετικά είδη λουλουδιών, θάμνων και δέντρων που μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί. Τέλος, πήραν μέρος στο πρόγραμμα επίδειξης αρπακτικών πουλιών, όπου είδαν από κοντά και παρατήρησαν μια κουκουβάγια, έναν μπούφο και έναν αετό. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους!


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
ΤΑΞΗ Γ’

Οι Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μαρία Ελένη και Κωνσταντίνος Μοσχογιάννης 

Τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, εμείς οι μαθητές της Γ’ τάξης , επισκεφτήκαμε ένα Εργαστήρι Κεραμικής στην Αθήνα. Είδαμε τον αγγειοπλάστη να φτιάχνει πήλινα αντικείμενα και γνωρίσαμε τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία. Ακούσαμε την ιστορία της πλαγγόνας , μιας κούκλας της αρχαιότητας που περνούσε σαν κειμήλιο από τη μητέρα στην κόρη και γίναμε για λίγο κι εμείς αγγειογράφοι ζωγραφίζοντας  σε ένα πήλινο πιάτο  το λιοντάρι της Νεμέας και χαράζοντας τα χαρακτηριστικά του. Φεύγοντας από το Εργαστήρι δεν παραλείψαμε να αγοράσουμε …και μια νεροσφυρίχτρα. Περάσαμε υπέροχα!

 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Τόγια Μαργαρίτα, Αγγελική Παπαδοπούλου

Η Ε τάξη επισκέφτηκε τον πολιτιστικό σύλλογο Στεφάνου, το λαογραφικό του μουσείο, παρακολουθήσει την προβολή για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το διάστημα και τη δημιουργία του. Έπειτα επισκέφτηκε το αστεροσκοπείο του Στεφάνου με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων. Τέλος επισκεφτήκαμε την βυζαντινή εκκλησία της κοίμηση της Θεοτόκου και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Νικηταρά και τη μάχη του Αγιονορίου με τον στρατό του Δράμαλη. Ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο Στεφανίου, τον πρόεδρο κ. Αντώνη Παπαντωνίου, τον αστροφυσικό και τον μαθηματικό για την θερμή υποδοχή και την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση στα παιδιά μας.


 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤ’ ΤΑΞΗ
Πρόγραμμα : Μια ιστορία σε φωτοκόμικ

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νικολέττα Τζίνη

Η κυρία Ζέτα Τσώτου , υπεύθυνη του προγράμματος μας ξενάγησε και με τις οδηγίες της μας βοήθησε να δημιουργήσαμε φωτοκόμικς με πίνακες της επιλογής μας, που εκτίθενται στην Πινακοθήκη ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ. Τρεις ομάδες , τρεις ενδιαφέρουσες ιστορίες.


Επίσκεψη μαθητών στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Μαθητές και μαθήτριες της Α’ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου, συνοδευόμενοι από τις Δασκάλες τους κ. Μαρίνα Θεοδοσίου και κ. Κωνσταντίνα Μπαστούνη, εκκλησιάστηκαν σήμερα το πρωί στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και κατόπιν σχετικής επιθυμίας τους τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ι. Μητροπόλεως μας, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, στους χώρους του Επισκοπείου και στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς ακούγοντας ταυτόχρονα την ιστορία του Επισκοπικού Μεγάρου, τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Ι. Μητρόπολη και ωφέλιμους λόγους για την μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων. Αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον, η συμμετοχή και ο θαυμασμός, που εξέφρασαν τα παιδιά με την μορφή ερωτήσεων και τοποθετήσεων, καθ’ όλη την διάρκεια της ξεναγήσεως.

Τέλος, και αφού έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες προσφέρθηκαν στα παιδιά, σε ανάμνηση της επισκέψεως τους στο Επισκοπείο, «ευλογίες» και κεράσματα.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

Τα παιδιά της Ε τάξης στις 4-11-2023 επισκέφτηκαν το θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν στην Πλάκα για να παρακολουθήσουν την παράσταση « Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη» του Ανδρέα Φλουράκη. Το έργο που είναι εμπνευσμένο από τη Βασίλισσα του Χιονιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μίλησε στις καρδιές των παιδιών για τις διαχρονικές αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς εναντίον των σοβαρών ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών κινδύνων της εποχής μας.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΚΦΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΘΜΙΑΣ

Η Ε’ τάξη επισκέφτηκε το ΕΚΦΕ Κορινθίας και πειραματίστηκε με τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, Εξαιρετική εμπειρία και βιωματική μάθηση για τα παιδιά στο Γυμνάσιο των Ισθμίων και καταπληκτική η παρουσίαση της Φυσικού μας που μας τα παρουσίασε όλα αυτά και την ευχαριστούμε πολύ! Ύστερα περιηγηθήκαμε στο μουσείο της Ισθμίας και στον αρχαιολογικό χώρο, τον ναό του Ποσειδώνα, το Παλαιμόνιο, το στάδιο, το θέατρο και τα ρωμαϊκά λουτρά.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ

Το εμβληματικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο επισκέφθηκε η Έκτη τάξη.

Για 60 ολόκληρα χρόνια το κτήριο της οδού σταδίου στέγαζε την πολυτάραχη πολιτική ζωή της χώρας.

Σε αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας είχαμε την χαρά να ξεναγηθούμε από την εξαιρετική κυρία Διοτίμα Λιαντίνη, καθηγήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η εμπειρία μοναδική καθώς κάθε αίθουσα είναι και ένα ταξίδι στην ιστορία του νεότερου ελληνικού έθνους.

Φορεσιές παραδοσιακές, πορτραίτα και όπλα των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης, ακρόπρωρα, πολύτιμα κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα σπουδαίων προσωπικοτήτων. Δεσπόζει η φορεσιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η λήκυθος στην οποία φυλάσσεται η καρδιά του Κανάρη, η Χάρτα του Ρήγα, λάβαρα και ματωμένες σημαίες του αγώνα.

Εκθέματα άριστα συντηρημένα, ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας.

Συγκίνηση και δέος σε αυτό το συναρπαστικό μάθημα ιστορίας.