Δράσεις κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού. (Β1,Β2,Ε2,ΣΤ2)
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Αλωνιστιώτη Ελβίρα.
Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: Θεοδοσίου Μαρίνα, Φούνκογλου Πετρούλα, Κασμά Κων/να .
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος ή υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατέψει με ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Επειδή, λοιπόν, το σχολείο αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου από τα σχολεία αλλά και από την κοινωνία στο σύνολο της. Όσο περισσότερο μιλάμε για το bullying τόσο το εξαλείφουμε. Για το λόγο αυτό στο σχολείο μας οι δράσεις ενάντια στον ενδοσχολικό εκφοβισμό ήταν πολλές:
- «Ο τοίχος των θετικών μηνυμάτων»: μαθητές και μαθήτριες σκέφτηκαν κάτι καλό για τους άλλους και το έβαλαν στο τοίχο της καλοσύνης.
2.»Βάλε καλάθι στη φιλιά με τις κάρτες προκλήσεων «: Κάθε ομάδα τραβά μια κάρτα που περιέχει ένα σενάριο σχολικού εκφοβισμού (π.χ., «Ένας συμμαθητής σου κοροϊδεύει κάποιον για την εμφάνισή του. Τι κάνεις;») – Η ομάδα πρέπει να προτείνει μια σωστή και θετική αντιμετώπιση του περιστατικού. Αν η απάντηση είναι σωστή, κερδίζουν μια ευκαιρία να ρίξουν σουτ στο καλάθι. Κάθε καλάθι δίνει πόντους στην ομάδα.
- «Οι κακές λέξεις αφήνουν σημάδια» : εδώ τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες είδαν πως το χάρτινο σώμα ενός φανταστικού παιδιού , χαλάει, σπάει, κόβεται από τις κοροϊδίες των άλλων. Οι πληγές πολλές φορές είναι μέσα μας, αόρατες , δημιουργούνται από τα λόγια των άλλων και δε φεύγουν ποτέ.
- «Stop bullying» ακούστηκε με μια φωνή από τους μαθητές της έκτης τάξης το πρωινό της 6ης Μαρτίου μπροστά σε όλα τα παιδιά. Επίσης το μήνυμά τους (όχι στον εκφοβισμό -φτάνει πια ,ο σεβασμός και η ευγένεια θα νικήσουν ), ακούστηκε και στο διάλειμμα αφού έγινε τραγούδι με τη βοήθεια της Τ.Ν.
5.Υπογράφτηκαν το «Ψήφισμα και το Συμβόλαιο κατά της σχολικής βίας», από γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικούς.
6.Όλες οι παραπάνω δράσεις αποτυπώθηκαν σε βίντεο με μουσική υπόκρουση το τραγούδι των παιδιών με τίτλο «όλοι μαζί».
Να ευχαριστήσουμε από καρδιάς και όλα τα παιδιά του σχολείου που συνέβαλαν στην προσπάθειά μας και συμμετείχαν με χαρά στις δράσεις μας.
Τα παιδιά δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό, γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων ακόμη κι όταν γίνεται από συνομηλίκους, προκαλεί μεγάλη ψυχική οδύνη. Είναι σημαντικό να στοχεύσουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα είναι σεβαστές και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου εκτιμάται και ενθαρρύνεται.
ΒΙΝΤΕΟ ΔΡΑΣΕΙΣ 3 Δ.Σ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ 6η Μαρτίου