25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικοί: Μαρία Ελένη, Κώστας Μοσχογιάννης
Οι μαθητές της Δ’ τάξης γιορτάζουν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τιμούν τους ήρωες με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.
Αναπαριστούν τον χορό του Ζαλόγγου και τα λημέρια των κλεφτών, διαβάζουν όλοι μαζί τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας, τραγουδούν τον «Θούριο» του Ρήγα Βελεστινλή, γνωρίζουν τη μάχη της Αλαμάνας και τη θυσία του Αθανάσιου Διάκου μέσα από τους στίχους ενός δημοτικού τραγουδιού και τέλος, χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.
Το μάθημα της Ιστορίας με βιωματική προσέγγιση
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’ και Στ’
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία Ελένη, Κώστας Μοσχογιάννης, Ελβίρα Αλωνιστιώτη, Νικολέττα Τζίνη
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιωματικό μάθημα για την Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας! Από τον πολιτιστικό σύλλογο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ο κ. Γιώργος Δρίτσας μας μίλησε για τη σημασία της Μάχης του Μαραθώνα και τις ανυπολόγιστες συνέπειες της νίκης των Ελλήνων για την ιστορία όλης της Ευρώπης.
Έγινε αναφορά στον τρόπο μάχης της οπλιτικής φάλαγγας και στη σημασία που είχε αυτός ο τρόπος στην αντιμετώπιση της Περσικής εισβολής. Έδειξε στα παιδιά πώς σχηματίζεται μια φάλαγγα και τα κάλεσε να σηκώσουν τις ασπίδες και να φορέσουν τους θώρακες και τις περικεφαλαίες. Κράτησαν σπαθιά και δόρατα και έμαθαν τις διαφορές της κορινθιακής και της σπαρτιάτικης περικεφαλαίας καθώς και τις διαφορές στις ασπίδες τους.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ;
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025.
Δ’ ΤΑΞΗ
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ελένη Μαρία, Μοσχογιάννης Κωνσταντίνος
Η Αποκριά φτάνει στο τέλος της και πλησιάζει με γοργά βήματα η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Εμείς τα παιδιά ανυπομονούμε να ξεχυθούμε στην εξοχή για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα και να «πετάξουμε» τον χαρταετό – έθιμο που έρχεται από τα βάθη του χρόνου και υποδηλώνει την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής.
Αναρωτιόμαστε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε όλοι μαζί οι μαθητές της Δ’ τάξης τον δικό μας χαρταετό. Κέφι και διάθεση έχουμε, αλλά μας λείπουν τα υλικά και οι οδηγίες κατασκευής του. Μήπως πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον μεγάλο, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία μας;
Δυο μπαμπάδες, ο κ Γεράσιμος και ο κ. Χρήστος, δέχονται με μεγάλη χαρά να μας βοηθήσουν και η κατασκευή του χαρταετού μας γίνεται… παιχνιδάκι!
17 Νοέμβρη 1973
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλάει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων…»
Δεκαοχτάχρονα παιδιά τολμούν να αντισταθούν στο τυραννικό καθεστώς , αγωνίζονται για τη Δημοκρατία και βροντοφωνάζουν:
«ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
17 Νοέμβρη 2024
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 51 χρόνια μετά, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους μικρούς μαθητές της Δ’ τάξης και τους παρακινεί να τραγουδήσουν, να ζωγραφίσουν, να γράψουν συνθήματα…να δημιουργήσουν.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ελένη Μαρία και Μοσχογιάννης Κωνσταντίνος
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ
Δ ΤΑΞΗ
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Ελένη Μαρία και Μοσχογιάννης Κωνσταντίνος
Μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή ημέρα διαλέξαμε εμείς οι μαθητές της Δ’ τάξης για να επισκεφτούμε το ιερό του Δία στην Αρχαία Νεμέα.
Μετά από μια όμορφη διαδρομή ανάμεσα στους αμπελώνες της περιοχής φτάσαμε στον προορισμό μας. Μόλις αντικρίσαμε τον ναό του Δία εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθός του. Μάθαμε πως σε αυτό το οικοδόμημα έσμιγαν και οι 3 αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας-δωρικός, ιωνικός και κορινθιακός- και γνωρίσαμε τα κύρια μέρη ενός αρχαίου ναού.
Μέσα στο μουσείο θαυμάσαμε τα ευρήματα των ανασκαφών και αναρωτηθήκαμε πώς κατάφεραν να διατηρηθούν στον χρόνο. Αυτά που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον μας ήταν τα διάφορα είδη αγγείων, ένας ανθρώπινος σκελετός, τα μικρά ειδώλια σε σχήμα φ και ψ και τα χρυσά κοσμήματα.
Δε θα μπορούσαμε να φύγουμε από την περιοχή χωρίς να επισκεφτούμε το στάδιο στο οποίο διεξάγονταν τα Νέμεα, αθλητικοί αγώνες της αρχαιότητας. Χαρήκαμε πολύ όταν οι δάσκαλοί μας μάς πρότειναν να αγωνιστούμε στο τρέξιμο για ένα στεφάνι αγριοσέλινου!
Περάσαμε υπέροχα!