ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3/12) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BRAILLE (4/1) Β1, Β2, Ε2, ΣΤ2
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (3/12) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ BRAILLE (4/1)
Β1, Β2, Ε2, ΣΤ2
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Θεοδοσίου Μαρίνα
Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: ΦούνκογλουΠετρούλα, Κασμά Κωνσταντίνα, Αλωνιστιώτη Ελβίρα, Μαυραγάνη Ελένη
Συνδυάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και την Παγκόσμια Ημέρα Braille, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β1, Β2, Ε2, ΣΤ2 συμμετείχαν σε μία ιδιαίτερη βιωματική δράση σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ, το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο.
Η εκπαιδευτικός του Β1 επισκέφτηκε το «Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών » στην Αθήνα και ξεναγήθηκε από την Υπεύθυνη του Μουσείου κ. Γκίκα Καλλιόπη στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με εκθέματα και αγάλματα, πιστά αντίγραφα πρωτοτύπων, που εκτίθενται στα μουσεία της χώρας αλλά και του εξωτερικού , που διατίθενται για ψηλάφηση και με ανάγλυφη γραφή Braille,ώστε όλοι/ες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη σχετική πληροφορία.
Ακολούθως, η Υπεύθυνη του Μουσείου τής παρέδωσε τη «Μουσειοσκευή»,που αποτελεί ένα μοναδικό πολυθεματικό εργαλείο, με πλούσιο και ειδικά επιλεγμένο ενημερωτικό –εποπτικό υλικό.
Πρόκειται για μία ειδικά σχεδιασμένη και εξοπλισμένη «εκπαιδευτική βαλίτσα» ,που λειτουργεί ως μέσο βιωματικής επαφής μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών με την αναπηρία της τυφλότητας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες των ανωτέρω τμημάτων παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό διαδικτυακό πρόγραμμα συνοδευόμενο από ξενάγηση στο Μουσείο.
Κλείνοντας ,όλοι/εςμε ενεργό συμμετοχή αξιοποίησαν πλήρως το εκπαιδευτικό υλικό της «Μουσειοσκευής».Διάβασαν αρχικά το εγχειρίδιο για την πρέπουσα συμπεριφορά σε άτομο «μη βλέπον» , φόρεσαν την ειδική μάσκα, κράτησαν το λευκό μπαστούνι, ψηλάφησαν αγγεία, εικόνες και το ειδικό αλφάβητο και έγραψαν το όνομά τους με τη μέθοδο Braille.
Η Υπεύθυνη Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας τους ενημέρωσε για έναν διαφορετικό ποδοσφαιρικό αγώνα , το GOALBALL, που παίζεται με μπάλα που φέρει ειδικό ηχητικό μηχανισμό (ενσωματωμένα κουδούνια ) και τη ρίχνεις με το χέρι, δεν κλοτσιέται. Κατόπιν, αφού φόρεσαν οφθαλμεπιδέσμους με τα χρώματα της κάθε ομάδας, αγωνίστηκαν ανά τρεις και οι υπόλοιποι/ες θεατές/τριες , σεβάστηκαν τον κανόνα της απαγόρευσης των ζητωκραυγών και των χειροκροτημάτων, για να ακούγεται ο ήχος της μπάλας ,σκεπτόμενοι/ες ότι τα παιδιά με οπτική αναπηρία δεν μπορούν να δουν μία μπάλα, μπορούν όμως να την …ακούσουν.
Ήταν πράγματι ένα πρόγραμμα με πολύπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής και ευρύτερης κοινότητας για την τυφλότητα, προωθώντας καλές πρακτικές για μία ουσιαστική και συμπεριληπτική κοινωνία.