Ομιλία συγγραφέα Στέφανου Ξενάκη

 

ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ

Ένα Εκπαιδευτικό Σχέδιο Δράσης που αφορά στην απόκτηση δεξιοτήτων για μια ζωή γεμάτη αξίες και υγιείς συνήθειες.

Ένα αδρό περίγραμμά του προγράμματος ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ, με τα λόγια του εμπνευστή του είναι το παρακάτω:

Το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ είναι ένα μάθημα αξιών. Ξεκινά από την πρωτοσχολική ηλικία και θα μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά. Αφορά στην τέχνη της ζωής. Γιατί η ζωή έχει τη δική της τέχνη. Το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ είναι μια νέα πρακτική φιλοσοφία ζωής.

Πολλοί συνάνθρωποί μας δε ζουν αυτό που λαχταρούν. Σκορπούν τη ζωή. Άλλοι είναι θυμωμένοι κι άλλοι ακινητοποιημένοι. Βλέπουν τα προβλήματα κι όχι τις λύσεις. Τους επιλέγει η ζωή, αντί να την επιλέγουν.

Οφείλουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Τους οφείλουμε τις βασικές δεξιότητες κι αξίες της ζωής, καθώς και τα εργαλεία για να την πάνε μπροστά.

Για να πιστέψουν από νωρίς στον εαυτό τους. Για να πατήσουν γερά στα πόδια τους. Για να πουν με σιγουριά τα δικά τους ΝΑΙ και ΟΧΙ. Για να κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να του χαμογελούν. Για να τολμήσουν να κάνουν τα δικά τους λάθη. Για να τολμήσουν την ευτυχία. Για να μάθουν ότι εκείνα ορίζουν τη ζωή τους. Για να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι δε χρειάζεται να τον αλλάξουν. Μόνο να τον εξελίξουν.

Το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ είναι ένα παιχνίδι αυτογνωσίας. Θα πραγματοποιείται με ιστορίες. Κάθε μάθημα θα είναι και μια ιστορία με πολύτιμα μαθήματα ζωής. Θα υπάρξουν 10άδες τέτοιες ιστορίες.

Το ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ, σαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, για να δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο. Μέσα από την επεξεργασία και την ανάλυση επιλεγμένων οπτικοποιημένων ιστοριών, οι μαθητές γνωρίζουν τον εαυτό τους, αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους αποκτούν υγιείς συνήθειες.

Περιγραμματικά, μετά τις επιμορφωτικές δράσεις στα σχολεία, θα διανεμηθεί το ανάλογο υποστηρικτικό υλικό,  (ενδεικτικό υλικό: https://naiboro.gr/),  το οποίο αποτελείται από μικρές οπτικοποιημένες ιστορίες, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για εκπόνηση μικρών διδακτικών σχεδίων δράσης, τα οποία μπορεί να εμπλέκουν τη φιλαναγνωσία, μορφές τέχνης, παραγωγή κειμενικών ειδών κ.ά. Στο τέλος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να παρουσιάσουν αυτό το υλικό στην τοπική κοινωνία.