Σχ. έτος 2023-2024

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε1

 

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Τόγια Μαργαρίτα


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΧΟΓΟΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τμήμα Ε1

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός :Τόγια Μαργαρίτα

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το εργαστήριο ψυχολογίας του Τμήματος ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ολοκληρώσαμε τη 2η Ενότητα με τίτλο » ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΧΟΓΟΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ»
Τα παιδιά αφού συμπλήρωσαν τα συναισθήματά τους στο χαρτί και τι τους τα δημιουργεί, τα συνδύασαν και έφτιαξαν ένα συλλογικό ποίημα με τίτλο «Είμαι παιδί»


 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
Ε ΤΑΞΗ
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Τόγια Μαργαρίτα, Αγγελική Παπαδοπούλου

 

Η Ε’ τάξη την Παρασκευή 29-3-2024 επισκέφτηκε το βυζαντινό μουσείο της Αθήνας που στεγάζεται από το 1930 στο σπίτι της Δούκισσας της Πλακεντίας. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.

  Με τη βοήθεια της ξεναγού μας κ. Διοτίμα Λιαντίνη περιηγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου και γυρίσαμε πίσω στην πρωτοχριστιανική και βυζαντινή εποχή. Ύστερα περιηγηθήκαμε στους κήπους του Μουσείου. Οι κήποι του Βυζαντινού Μουσείου, μια όαση στο κέντρο της πόλης, έγιναν η αφορμή για ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία και στην τέχνη. Ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα και αρωματικά φυτά, δίπλα στο υδάτινο στοιχείο,  εμφανίστηκαν τρεις εκθεσιακοί σταθμοί:

Η Φρεατο-δεξαμενή που αφορά την ύδρευση της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο Παράδεισος σχετικά με τις βυζαντινές αντιλήψεις για την επίγεια και τη μετά θάνατον ζωή, και ο Ιλισσός για την εξέλιξη του παριλίσσιου τοπίου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Εικονική περιήγηση πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ebyzantinemuseum.gr/?i=bxm.el.virtual-tour

 

 

 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί : Τόγια Μαργαρίτα, Αγγελική Παπαδοπούλου

Η Ε τάξη επισκέφτηκε τον πολιτιστικό σύλλογο Στεφάνου, το λαογραφικό του μουσείο, παρακολουθήσει την προβολή για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το διάστημα και τη δημιουργία του. Έπειτα επισκέφτηκε το αστεροσκοπείο του Στεφάνου με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων. Τέλος επισκεφτήκαμε την βυζαντινή εκκλησία της κοίμηση της Θεοτόκου και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Νικηταρά και τη μάχη του Αγιονορίου με τον στρατό του Δράμαλη. Ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο Στεφανίου, τον πρόεδρο κ. Αντώνη Παπαντωνίου, τον αστροφυσικό και τον μαθηματικό για την θερμή υποδοχή και την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση στα παιδιά μας.


Τα παιδιά της Ε τάξης συμμετέχουν στη Δράση δικτύωσης σχολικών μονάδων για την ψυχική ενδυνάμωση από το Εργαστήριο Σχολικής ψυχολογίας του τμήματος ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Διευθύντρια :Καθ Χρυσή Χατζηχρήστου Ph. D

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός :Τόγια Μαργαρίτα


Τα παιδιά της Ε τάξης συμμετέχουν στη δράση για την αισθητική αναμόρφωση του σχολείου.

 

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μαργαρίτα Τόγια


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (14/12/2023)

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μαργαρίτα Τόγια

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, τα παιδιά της Πέμπτης τάξης παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενσυναίσθησης για τα παιδιά Αμεα. Το πρόγραμμα υλοποίησε το προσωπικό του ειδικού σχολείου Κορίνθου και τους ευχαριστούμε πολύ!. Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια τα παιδιά ένιωσαν πώς είναι όταν μία από τις ανθρώπινες αισθήσεις απουσιάζει, και ποιες δυσκολίες συναντούν οι άνθρωποι με αυτές τις ιδιαιτερότητες.


» Τα παιδιά κάνουν απαγγελία και ηχογράφηση στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας»

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μαργαρίτα Τόγια