ΤΑΞΗ Δ2 2020-21

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στο πλαίσιο των δράσεων δημιουργικής γραφής, οι μαθητές έγιναν μικροί συγγραφείς και εργάστηκαν ομαδικά για τη δημιουργία παραμυθιών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κάθε ομάδα ασχολήθηκε με τη συγγραφή ενός παραμυθιού, την εικονογράφηση και την εικαστική επιμέλεια του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου. Στο τέλος κάθε ομάδα παρουσίασε το παραμύθι της στην τάξη και τα βιβλία τοποθετήθηκαν στη βιβλιοθήκη της τάξης, ώστε να είναι διαθέσιμα για δανεισμό. Στόχος της δραστηριότητας ήταν να εκφραστούν οι μαθητές δημιουργικά μέσα από τον γραπτό λόγο, να ενισχυθεί η φαντασία τους, να καλλιεργηθεί το ομαδικό πνεύμα, να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους συμμαθητές τους και να διασκεδάσουν κατά τη δημιουργία των ιστοριών.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ 1ο

ΠΑΡΑΜΥΘΙ 2ο

ΠΑΡΑΜΥΘΙ 3ο

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΕ ΛΙΜΕΡΙΚ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Οι μαθητές προσπάθησαν να φτιάξουν τα δικά τους Λίμερικ, δηλαδή ποιήματα που αποτελούνται από πέντε στίχους, έχουν ομοιοκαταληξία, χαρακτηρίζονται για το αστείο περιεχόμενό τους και διηγούνται μια σύντομη ιστορία. Στη συνέχεια, επιμελήθηκαν την εικονογράφηση τους και δημιούργησαν την ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Λιμερικούπολη», η οποία βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της τάξης για δανεισμό. Τα παιδιά αξιοποίησαν τη φαντασία τους, εκφράστηκαν δημιουργικά και χάρηκαν με τη συμμετοχή τους σε αυτό το γλωσσικό ποιητικό παιχνίδι!!!

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

ΕΝΑΣ ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΖΑΦΕΙΡΗ ΜΟΣΧΟΥΛΑ

Οι μαθητές κατασκεύασαν τον δικό τους Αρλεκίνο, ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται στο κείμενο «Ένας Αρλεκίνος από χαρτί» στην 9η Ενότητα της Γλώσσας. Τα παιδιά σχεδίασαν το σώμα του, το οποίο αποτελείται από πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα, έκοψαν τα κομμάτια, τα κόλλησαν σε χρωματιστά χαρτιά, διακόσμησαν τον Αρλεκίνο τους και… το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!!!


ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΟΥ KANDINSKY

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Οι μαθητές δημιούργησαν τους δικούς τους κύκλους με πολύχρωμα χαρτόνια βασιζόμενοι στο έργο του Ρώσου ζωγράφου Wassily Kandinsky, πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης και διακόσμησαν την τάξη τους. Στόχος της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη, στην οποία κυριαρχούν οι γραμμές, τα γεωμετρικά σχήματα, τα χρώματα και να δημιουργήσουν ένα ομαδικό έργο με κύκλους, έχοντας ως οδηγό τη φαντασία τους.


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ «ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Οι μαθητές, βαδίζοντας στα χνάρια των μαθητών του Γάλλου παιδαγωγού Célestin Freinet, έγιναν συγγραφείς και έφτιαξαν τα δικά τους «Μικρά (λογοτεχνικά) Βιβλία», επιμελήθηκαν την εικονογράφηση, σχεδίασαν το εξώφυλλο και παρουσίασαν τα βιβλία τους στην ολομέλεια της τάξης. Στόχος της δραστηριότητας ήταν τα παιδιά να λειτουργήσουν αυτόνομα, να εκφραστούν ελεύθερα, να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους, να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της γραφής.


 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ……. ΣΤΟ………ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!!!!!!

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ- ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΖΑΦΕΙΡΗ ΜΟΣΧΟΥΛΑ

 

Τα παιδιά, σαν μικροί ελαιουργοί ανακαλύπτουν την ελιά…. ένα σύμβολο πολιτισμού και υγείας για την Ελλάδα, στην 7η ενότητα στο βιβλίο της γλώσσας τους. Μαθαίνουν την ιστορία της ελιάς, τη διαδικασία καλλιέργειας και τις διατροφικές ιδιότητές της στην υγιεινή διατροφή. Γι΄ αυτό λοιπόν με χαρά και μεράκι δοκίμασαν λάδι με ρίγανη και ψωμί και έμειναν κατενθουσιασμένα!!!!!!!!